
Stub za održanje našeg zdravlja – uravnotežena bazno – kisela sredina
Živimo u vremenu u kom smo zatrpani svakojakim savetima kako da budemo zdravi. Sa svih strana se nude dez/informacije i razna čudesna sredstva. Svi su „čudotvorni“ a mi i dalje u potrazi. U suštini postoji par stvari na koje bismo trebali paziti – i one, gle čuda, ne koštaju skoro ništa osim malo naše volje, truda i znanja. Jedna od vrlo važnih stvari je i bazno kisela ravnoteža.
Bez energije i umorni, stalna borba protiv infekcija, bolova u zglobovima, artritisa, visokog pritiska, …Da li ste nekad pomislili da bi razlog mogla biti bazno – kisela neravnoteža? Današnji stil prehrane (brza hrana, hemikalije), već ustaljeni hektičan način života, velika telesna opterećenja, stres, pušenje i lekovi mogu lako dovesti do kiselosti organizma. Mnogi ljudi i ne pomišljaju da bi bazno – kisela neravnoteža mogla biti uzrok tegobama ili imati značajan uticaj na na njihov nastanak.
Zdrava bazno – kisela ravnoteža je osnovna pretrpostavka za funkicionalan metabolizam.
Ljudska krv ima pH vrednost od 7.34. Ukoliko ona odstupa od te vrednosti u našem telu se dešavaju procesi koji teže da tu vrednost stabilizuju pre nego što nastane šteta. Previše „baze“ možemo izbaciti putem mokraće. Kod previše kiseline postaje teže. Kiselina se najpre mora pretvoriti u soli (nastanak kamena u ..), ali je za to opet potrebna baza. Ali nju telo ne može samo da proizvede odnosno da lageruje. Njeno snabdevanje omogućavamo životnim namirnicama.
Šta se dešava u našim ćelijama ako se poremeti bazno – kisela ravnoteža:
Čelijske membrane upravljaju pH vrednošću unutar i izvan ćelijske tečnosti. Ako su kanali za snabdevanje kalcijumom, drugim mineralima, mikroelementima i hranljivim materijama otvoreni, pH vrednost unutarćelijske tečnosti raste zahvaljujući jonima kalcijuma na vrednost od 7.4. Tada se kanali zatvaraju. Prihvaćene hranljive materije se prerađuju u unutrašnjosti ćelije. Zbog tih metaboličkih procesa pada pH vrednost u kiselo područje. Nastaje razlika napona između unutrašnjosti i spoljašnosti ćelije. Ako je ta razlika dostigla vrednost od 0,2, to je signal da se kanali ponovo otvore. Ponovo se prihvata jonizovan kalcijum u ćelije, dok se opet ne postigne pH vrednost od 7.4. Ovaj ciklus se neprekidno ponavlja.
Ako pada pH vrednost izvanćelijske tečnosti – na primer, zbog hroničnog nedostatka kalcijuma – na 6,5, vrednost u ćeliji mora pasti na 6,3 kako bi nastao impuls za otvaranje kanala u ćelijskim membranama. Tek kad razlika napona bude 0.2, mogu kalcijum, drugi minerali i hranljive materije ući u ćeliju. Što je pH vrednost tečnosti ćelijske membrane više kisela, utoliko je razmena materija/metabolizma teža. Prekiselost vodi do smanjenja nivoa kiseonika u ćelijama. U tom slučaju se glukoza ne sagoreva na ugljendioksid i vodu, već se procesom bez kiseonika (anaerobno) pretvara u karbonsku i mlečnu kiselinu, pri čemu pH vrednost dalje pada.
Začarani krug je počeo.
PH vrednost je mera za nivo kiselosti ili baznosti nekog rastvora. On ide od nultog do četrnaestog podeoka. Neutralna tačka je sedam. Ako je vrednost ispod sedam, reč je o kiselosti; a ako je preko sedam, reč je o baznosti. Ako nema dovoljno baze, naše telo poseže za drastičnim merama:
• Otpadne materije od razmene materija (u telu deponovane kiseline i toksini) se lageruju u vezivnom tkivu i tkivu zglobova.
• Baznoobrazujuće materije (na pr. kalcijum) se izvlače iz tela (zubi, kosti). Dolazi do demineralizacije.
Ako naše telo konstantno mora da uravnotežuje prekiselost, može doći do na početku navedenih simptoma a i još mnogih drugih (celulit, diskus hernija, karijes, giht, reuma, ..). Nivo kiselosti možete odrediti pomoću testa za pljuvačku kanadskog doktora Karla Rajha. To su jednostavni ali vrlo precizni testovi za deficit kalcijuma odnosno drugih minerala. Pozadina uspešnosti ove metode je činjenica da je pH vrednost vanćelijske tečnosti egzaktno ista kao i vrednost pljuvačke (koja se koristi za test). Pošto je stepen kiselosti izvanćelijske tečnosti odličan pokazatelj za manjak kalcijuma odnosno drugih minerala a tim i zdravstvenog stanja to znači: pH vrednost pljuvačke omogućava tačne zaključke o kvalitetu opskrbljivanja tela kalcijumom i drugim mineralima.
Još jedna mogućnost testiranja bazno – kisele ravnoteže: u apotekama se mogu kupiti štapići za testiranje pljuvačke na kojima se nalazi skala u bojama na kojoj se zahvaljujući toj skali mogu očitati tačne pH vrednosti. Deca i sportisti najčešće imaju alkalnu (baznu) vrednost i sa tim se nalaze u zdravom području. Nasuprot njima teško hronično bolesne osobe su po pravilu u kiselom pH području. Bolesni od raka se nikad ne nalaze u baznom području, što je indicija da tumori ne mogu preživeti u bazičnom miljeu (sredini). PH test daje validne vrednosti samo ako pre toga niste ništa jeli ni pili najmanje dva sata.
Trebali biste se testirati jednom nedeljno kako biste imali informacije o mineralizaciji vašeg organizma. Najbolje je da pH test pluvačke radite odmah ujutru nakon što ustanete, a obavezno pre doručka i pranja zuba. Prethodno progutajte staru pljuvačku i test radite sa novom, svežom.
Obratite pažnju na sledeće:
Kod ljudi koji pate od neke hronične bolesti i koji su izloženi velikom stresu, pH vrednost može biti duže vreme preko sedam iako su tečnosti u unutrašnjosti tela vrlo kisele. U tom slučaju računajte sa dužim periodom oporavka. Rezultat tih procesa koji nastaju sa prekiselošću ja slabljenje ćelijskih funkcija. Ćelije se ne mogu u dovoljnoj meri osloboditi štetnih materija i tada nastaje vrlo kisela sredina. To vodi ka preranim simptomima starenja i drugim poteškoćama. Osim toga raste verovatnoća ćelijskih mutacija. Ove genetske promene u najgorem slučaju mogu dovesti do toga da normalna, zdrava ćelija postane kancerogena ćelija.
Tekst preuzet sa:
https://urnatur.at/was-es-mit-unserem-saeure-basen-haushalt-auf-sich-hat/